Kompostownik to ogrodowe dwa w jednym: nie musimy wywozić odpadków organicznych, a jednocześnie mamy naturalny nawóz, który często jest zdecydowanie bardziej efektywny niż nawóz sztuczny. Kompostownik nie musi być ogromną skrzynią, która będzie psuła nam wygląd ogrodu i która będzie mało estetyczna. Kompostownik możemy kupić w sklepie ogrodniczym lub wykonać samodzielnie, tak aby jego kształt i wygląd pasował do naszego ogrodniczego zmysłu estetycznego. Najlepiej jest wygospodarować na działce dwa takie miejsca, kiedy jeden z kompostowników jest już napełniony, możemy zapełniać kolejny, a kompostu z pierwszego zacząć używać na bieżąco. Kompostownik może zostać wykonany z desek.

Optymalne wymiary to 2×2 metra. Co możemy składować w kompostowniku?

Skoszoną trawę, opadłe liście z drzew i krzewów, kuchenne resztki takie jak warzywa, herbata, kawa, obierki z warzyw, opadłe z drzew owoce niejadalne lub takie które nie nadają się już do spożycia, papier i tekturę, popiół z grilla i kominka, wyrwane z rabatek i trawnika chwasty. Nie należy wrzucać do kompostownika resztek mięsa i cytrusów lub ich skórek. Kiedy dodajemy do kompostownika skoszoną trawę, dobrze jest wymieszać ją z innymi składnikami, które już się w nim znajdują.

Kompostu, który uległ już biodegradacji, możemy używać jak tradycyjnego nawozu. Dzięki kompostownikowi w ogrodzie oszczędzamy, nie tyko pieniądze ale i środowisko naturalne. Kompost pochodzenia naturalnego lepiej akceptowany jest przez glebę, a później lepiej przenika do nawożonych nim roślin, odżywiając je, wzmacniając i regenerując.

 

Czy artykuł jest przydatny?

Thanks for your feedback!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *