Przejdź do treści

Jakie dania przygotować wcześniej na Wielkanoc

Na Wielkanoc, w przeciwieństwie do Bożego Narodzenia, przygotowujemy głównie potrawy śniadaniowe. Na wielkanocnych stołach pojawiają się różnego rodzaju kanapki, sałatki, na obiad podajemy to, na co akurat mamy ochotę, a podobnie jak w przypadku śniadań, duże znaczenie mają ciasta. Ciasta musimy przygotować wcześniej, ponieważ ich pieczenie wymaga dość sporo czasu. Musimy zastanowić się przed Wielkanocą, jakie ciasto mamy zamiar podać, czy będzie to tradycyjny mazurek, sękacz, czy na przykład sernik, makowiec i szarlotka.

Ciasta powinnyśmy przygotować na tyle wcześnie, aby w dni świąt były już gotowe do zjedzenia. Jeśli nie mamy drygu do pieczenia ciast, możemy zamówić sobie słodkości w cukierni albo osiedlowym sklepie spożywczym, który ma taką ofertę. Wcześniej przygotowujemy sałatki na przykład z majonezem czy sosami zrobionymi z pomidorowego koncentratu, aby całość mogła się przegryźć i nabrać intensywnego smaku. Przygotowujemy także pisanki, jednak nie dużo wcześniej, ponieważ jajka mogłyby się zepsuć. Jeśli mamy przydomową wędzarnię i lubimy przygotowywać swoje własne wędliny na wielkanocny stół, także myślimy o tym znacznie wcześniej. Pamiętajmy, że potrawy wielkanocne nie wymagają tyle czasu na przygotowanie co potrawy na święta Bożego Narodzenia, na przykład kutia. Jednak musimy zaopatrzyć się wcześniej we wszystkie niezbędne produkty, ponieważ później może być z nimi krucho, nie dostaniemy takich, jakie akurat chcemy. Wielkanoc to głównie czas zadumy i odpoczynku z refleksją, nie czas wielkiego świętowania. Tak więc nie szalejemy z zastawianiem stołu po sam sufit.

Jak prosto zrobić pisanki

Zastanawiasz się, jak zrobić pisanki w prosty sposób? Pierwsza metoda, która wykorzystywały już nasze babcie, było moczenie jaj w wywarze ze skórek cebuli. Dziś wolimy raczej syntetyczne barwniki, niż zabawę w gotowanie wywaru. Możemy takie barwniki kupić w sklepach, przeważnie we wszystkich spożywczych, często także w kwiaciarniach czy sklepach z różnymi detergentami, kosmetykami i podobnymi artykułami, takich małych osiedlowych sklepikach.

Barwniki mają zazwyczaj formę saszetek z proszkiem.

Dodajemy taki barwnik do ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem łyżeczki lub dwóch octu, w zależności co jest napisane na etykiecie. Następnie zanurzamy jajko w takiej wodzie na kilka minut, aby uzyskać jednolity kolor na całej powierzchni. Pamiętajmy, że do rozpuszczania barwników najlepiej jest używać przezroczystych, zwykłych szklanek bez nadruków czy ozdobnych elementów, ponieważ barwnik może nam popsuć kolorowe ozdoby na przykład na kubku wykonanym z gliny czy innej ceramicznej masy.

Kiedy jajka są już ufarbowane, możemy próbować wykonać na nich wzory za pomocą zdrapywania części barwnika przy pomocy igły albo szpilki, czy innego narzędzia o ostrej końcówce. To jednak trudne zadanie i musimy mieć do niego wprawę.

Aby zrobić proste wzory bez wysilania się, można kupić w sklepie z artykułami papierniczymi marker z farbą, na przykład srebrny albo złoty i namalować dowolne wzory, na przykład paski czy kwiatki. Możemy też przyklejać na pisanki gotowe naklejki na jajka, do kupienia podobnie jak barwniki w wielu sklepach.

Kategoria