Jaki wpływ ma żywność modyfikowana GMO na nasze zdrowie?

Dodane przez lolobolo - pon., 11/08/2021 - 11:29
gmo zdrowe odżywianie

Czy modyfikowana żywność jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Ostatnio w mediach i wśród polityków trwały dyskusje na temat tego, czy GMO, czyli genetycznie zmodyfikowana żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Chociaż nie można stwierdzić tego jednoznacznie i na sto procent, ponieważ zmodyfikowanie genetycznie owoce, warzywa czy zboża są dostępne na rynku od stosunkowo nie dawna, zdaniem ekspertów tego typu żywność jest w stu procentach bezpieczna i nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.

Co to jest żywność modyfikowana GMO

Można porównać modyfikację odmian hodowanych roślin, do modyfikacji naszych genów, które wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Jakiś czas temu zaczęto prace nad modyfikacją wirusa HIV, który poprzez zmianę w tak zwaną komórkową wydmuszkę, staje się stu procentowo bezpieczny dla nas (nie zarażamy się chorobą), a co więcej może pomagać w leczeniu raka. Taki zmodyfikowany wirus HIV pożera, mówiąc w przenośni, komórki nowotworowe tak niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka. Choć może to zbyt drastyczne porównanie, nieco podobnie jest z modyfikacją roślin, czyli modyfikacją naszej żywności.

Po co modyfikujemy żywność GMO?

Z pewnością chorujemy z innych powodów pośrednich takich jak zła dieta która powoduje w naszym organizmie cholesterol czy stosowanie różnych używek .Z genów rośliny, na przykład pomidora, usuwane są elementy, które są dla niego szkodliwe. Nasz pomidor dłużej pozostaje czerwony, nie zaczyna gnić, nie atakują go szkodniki. Dzięki temu po pierwsze zarówno hodowla tego typu pomidorów jest tańsza, bo skoro mniej ich się psuje, rolnicy mają mniejsze straty w corocznej produkcji. Po drugie my zyskujemy, bo skoro są tańsze ceny produkcji, to i ceny w sklepach pójdą w dół, a w każdym razie nie w górę.

Czy żywność modyfikowana GMO jest bezpieczna dla naszego zdrowia?

Dodatkowo, jeśli eliminujemy z naszego przykładowego pomidora geny, które przyciągają bakterie, wirusy i pleśń, jest mniejsze prawdopodobieństwo że po zjedzeniu go poczujemy się źle. Tak więc z punktu widzenia naukowców, którzy zajmują się tematyką modyfikacji żywności, genetycznie zmodyfikowana żywność jest dla naszego zdrowia bezpieczna i nie ma obaw do spożywania jej, nawet przez dzieci lub osoby, których organizm jest osłabiony na przykład przez chorobę. Nie należy się więc bać GMO, nie należy bać się o nasze zdrowie.

Kategoria