Dobry, to znaczy prawdziwy chleb zawiera w sobie dużo witamin i nie tuczy nas. Pamiętajmy jednak, że chleb który trafia na półki sklepowe, to często podróbka dobrego chleba. Aby znaleźć i kupić dobry chleb, zastosuj się do kilku prostych zasad, które podajemy w artykule.

Chleb, który trafia najczęściej na półki marketów, ma w sobie dużo powietrza wewnątrz. Jemy go dużo, ponieważ trudno jest zaspokoić głód pieczywem, które przypomina nieco dziurawy ser. Najzdrowszy jest dla naszego organizmu chleb żytni i chleb na zakwasie.

Chleb na zakwasie!

Pamiętajmy, że jest on droższy, ponieważ proces powstawania tego chleba jest znacznie dłuższy. Mieszanka, którą umieszcza się później w piecu, musi odczekać kilkanaście godzin (minimum, ponieważ są przepisy które mówią o blisko trzech dniach odstania) zanim umieści się go w formie i zacznie wypiekać.

Szybko pieczony chleb …

Chleby wypiekane na szybko, wyrastają na pulchne bochenki, ponieważ zawierają w sobie dodatki chemiczne. Z kolei chleby na zakwasie produkowane są dłużej, jednak zamiast chemii zawierają witaminy, głównie witaminy z grupy B, witaminę E oraz niezbędny dla naszego organizmu kwas foliowy.

Ma to miejsce nie tylko ze względu na proces, ale także składniki stosowane do wypieku, takie jak nieoczyszczona mąka, która zawiera mnóstwo błonnika i składników odżywczych. Dodatkowo, dobry chleb nie zawiera sztucznych kwasów, a te naturalne, które poprawiają pracę jelit i jednocześnie oczyszczają nasz układ trawienny z toksyn.

Co zawiera dobry chleb?

Dobry chleb nie zawiera także kolosalnej ilości soli, niezdrowej dla naszego ciała w nadmiarze. Kwasy zawarte w nim poza poprawą perystaltyki jelit i oczyszczaniem organizmu, dodatkowo poprawiają przyswajanie niezbędnego dla naszego organizmu wapnia i żelaza.

Szukajmy pieczywa, które składa się z nieoczyszczonej mąki (mąki, która nie pochodzi z wielokrotnego przemiału), zakwasu i niezbyt dużej ilości soli. Będzie on droższy od chleba z marketu, jednak z pewnością zdrowszy dla nas. Dodatkowo, prawdziwy chleb można znacznie dłużej przechowywać, nie pleśnieje on tak szybko jak tradycyjny, zwykły chleb.

Czy artykuł jest przydatny?

Thanks for your feedback!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *