Jak powtarzane jest nam często od dzieciństwa, najważniejsze podczas zdrowego odżywiania jest spożywanie odpowiednio przygotowanych śniadań. Dotyczy to także diety, która wzmacnia naszą odporność. Musimy odżywiać się regularnie. Śniadanie powinno składać się przede wszystkim z węglowodanów i białek, czyli na przykład możemy serwować sobie rano musli z mlekiem, kefirem czy maślanką lub kanapkę z pieczywa gruboziarnistego, obłożonego delikatnym serem.

Jeżeli wiemy, że w sezonie jesienno-zimowym odczuwamy ogólne zmęczenie i szybciej narażamy się na przeziębienia, gorączkę, kaszel, powinniśmy wzbogacić naszą dietę o wiele produktów bogatych w witaminę C. Należą do nich owoce cytrusowe, soki owocowe, szpinak i brokuły. Dzięki dużej zawartości witaminy w organizmie, radzi on sobie znacznie lepiej z zarazkami, które zaczynają gromadzić się w naszym ciele.

Podobnie działa witamina B6, która  zawarta jest między innymi w rybach i drobiu.

Jaka witamina wzmacnia odporność?

Wzmacnia ona nasz układ odpornościowy. Witamina E z kolei wzmacnia walkę naszego organizmu z wolnymi rodnikami. Witamina E znajduje się głównie w rybach, orzechach i wszelkiego rodzaju nasionach. Należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, które zawierają w sobie zdrowe, naturalne witaminy.

Lepiej sprawdzają się produkty świeże, jednak jeśli nie możemy ich kupić, zastąpmy je mrożonkami. Pamiętaj jednak, że obecnie na rynku często produkty mrożone są droższe niż te, które dostępne są w czystej formie w dużych marketach. Zwróć uwagę na zawartość konserwantów, jakimi zabezpiecza się jednak z pozoru świeże owoce, które leżą na straganach. Pamiętajmy także o spożywaniu ryb, które zawierają składniki wzmacniające naszą odporność.

Jak działa miód na odporność?

Podobnie działa również miód, który spożywany regularnie (do herbaty, do deseru, prosto ze słoika w ilości około dwóch łyżek dziennie) rozgrzewa nasz organizm od środka i wzmacnia nasze serce. Palenie papierosów z kolei i spożywanie alkoholu, niszczą cenne dla naszego organizmu witaminy A, B, C i E, które odpowiadają podobnie jak cynk za zwalczanie wolnych rodników.

Czy artykuł jest przydatny?

Thanks for your feedback!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *